Badania kontrolne po chorobie — kiedy pracownik musi otrzymać skierowanie

6 min czytania
Badania kontrolne po chorobie — kiedy pracownik musi otrzymać skierowanie

Badania kontrolne po chorobie są obowiązkowe przed powrotem do pracy, jeśli niezdolność do pracy trwała dłużej niż 30 dni, czyli co najmniej 31 dni. Pracodawca wystawia skierowanie, a pracownik nie może zostać dopuszczony do pracy bez aktualnego orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań na określonym stanowisku.

Po ilu dniach choroby trzeba zrobić badania kontrolne?

Obowiązek powstaje po chorobie trwającej dłużej niż 30 dni. Oznacza to, że badania kontrolne po zwolnieniu lekarskim są wymagane od 31. dnia nieprzerwanej niezdolności do pracy. Nie ma znaczenia, jaka była przyczyna choroby. Liczy się długość ciągłego okresu niezdolności do pracy.

Podstawą jest art. 229 § 2 Kodeksu pracy. Badanie powinno zostać wykonane po zakończeniu niezdolności do pracy, ale przed faktycznym powrotem do obowiązków. Samo zakończenie zwolnienia lekarskiego nie oznacza jeszcze, że pracownik może rozpocząć pracę na dotychczasowym stanowisku.

W praktyce oznacza to, że powrót do pracy po L4 i badania są ze sobą bezpośrednio związane, gdy zwolnienie obejmowało co najmniej 31 dni kalendarzowych. Przy okresie od 1 do 30 dni samo przekroczenie określonej liczby dni roboczych nie tworzy obowiązku badania kontrolnego wyłącznie z powodu długości choroby.

Wariant niezdolności do pracy Liczba dni Obowiązek badania Moment skierowania Podstawa prawna
Choroba trwająca 1–30 dni maksymalnie 30 Brak obowiązkowego badania kontrolnego wyłącznie z powodu długości choroby Nie dotyczy, chyba że występuje inna podstawa badania profilaktycznego art. 229 § 2 Kodeksu pracy
Choroba trwająca dłużej niż 30 dni co najmniej 31 Badanie kontrolne obowiązkowe Po zakończeniu niezdolności do pracy i przed dopuszczeniem do pracy art. 229 § 2 i § 4 Kodeksu pracy
Kilka kolejnych zwolnień bez powrotu do pracy łącznie ponad 30 dni nieprzerwanej niezdolności Badanie kontrolne obowiązkowe Przed pierwszym dniem faktycznego powrotu do pracy art. 229 § 2 i § 4 Kodeksu pracy
Kilka zwolnień rozdzielonych faktycznym powrotem do pracy brak jednego nieprzerwanego okresu ponad 30 dni Nie powstaje obowiązek tylko dlatego, że suma dni przekracza 30 Ocena każdego okresu zależy od tego, czy niezdolność była nieprzerwana art. 229 § 2 Kodeksu pracy

Liczba dni oznacza dni kalendarzowe objęte nieprzerwaną niezdolnością do pracy; przy kilku zwolnieniach decyduje faktyczny powrót do pracy, a nie sama suma odległych okresów choroby.

Zasady badań wstępnych, okresowych i kontrolnych zawiera rozporządzenie w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników.

Jak liczyć okres nieprzerwanej choroby?

Przy ustalaniu obowiązku badań po długiej chorobie trzeba sprawdzić, czy niezdolność do pracy trwała bez przerwy. Znaczenie ma ciągłość okresu, a nie liczba wystawionych dokumentów. Jeżeli pracownik ma kilka kolejnych zwolnień i między nimi nie wrócił faktycznie do pracy, okresy mogą tworzyć jeden nieprzerwany czas niezdolności.

Jeżeli taka ciągłość przekroczy 30 dni, badanie kontrolne jest obowiązkowe przed pierwszym dniem rzeczywistego powrotu. Nie można traktować każdego zwolnienia osobno tylko dlatego, że zostało wystawione na innym dokumencie.

Inaczej wygląda sytuacja, gdy pracownik po jednym zwolnieniu faktycznie wrócił do pracy, a następnie otrzymał kolejne. Wtedy nie sumuje się automatycznie wszystkich dni z różnych okresów. Sama suma przekraczająca 30 dni nie przesądza o obowiązku badań, jeśli nie było jednego nieprzerwanego okresu dłuższego niż 30 dni.

Do liczenia wlicza się dni kalendarzowe objęte niezdolnością. Jeżeli ten sam okres zwolnienia obejmuje weekend, weekend również jest częścią okresu niezdolności. Decydują daty początku i końca zwolnienia, a nie liczba dni, w których pracownik miał zaplanowaną pracę.

W skierowaniu pracodawca powinien opisać rodzaj badania, stanowisko oraz warunki pracy. Należy wskazać między innymi czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe oraz wielkość narażenia. Skierowanie jest wydawane w 2 egzemplarzach, zgodnie z informacjami Państwowej Inspekcji Pracy.

Praca w laboratorium w odzieży ochronnej
Praca w laboratorium w odzieży ochronnej. Fot. The U.S. Food and Drug Administration, Wikimedia Commons, Public domain

Czy można dopuścić pracownika bez badań?

Nie, jeżeli niezdolność do pracy z powodu choroby trwała dłużej niż 30 dni. Pracodawca nie może dopuścić pracownika do pracy bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na konkretnym stanowisku i w warunkach opisanych w skierowaniu. Wynika to z art. 229 § 4 Kodeksu pracy.

Pracodawca powinien więc wystawić skierowanie na medycyna pracy badania kontrolne i zorganizować badanie przed dopuszczeniem pracownika do wykonywania obowiązków. Dotyczy to również sytuacji, w której pracownik czuje się zdolny do pracy albo ma dokument potwierdzający zakończenie zwolnienia. Samo zakończenie zwolnienia lekarskiego nie zastępuje orzeczenia wydanego w ramach profilaktycznego badania kontrolnego.

Badania profilaktyczne mogą wykonywać wyłącznie lekarze posiadający wymagane kwalifikacje, w tym lekarze medycyny pracy. To lekarz ocenia zdolność konkretnej osoby do pracy na konkretnym stanowisku. Wynik badania kończy się orzeczeniem o braku przeciwwskazań albo o ich istnieniu w odniesieniu do stanowiska i warunków wskazanych w skierowaniu.

Państwowa Inspekcja Pracy nie wskazuje jednego ustawowego czasu trwania wizyty. Termin zależy od zakresu oceny oraz od tego, czy potrzebne są dodatkowe konsultacje lub badania. Dlatego samo skierowanie powinno być przekazane odpowiednio wcześnie, aby orzeczenie było dostępne przed planowanym powrotem do pracy.

Podstawę prawną obowiązku stanowią art. 229 § 2 i § 4 Kodeksu pracy, a informacje PIP dotyczące badań lekarskich pracowników pochodzą ze strony oznaczonej rokiem 2026.

Kto płaci i kiedy odbywa się badanie?

Całość kosztów badań kontrolnych ponosi pracodawca. Obejmuje to koszt samego badania, wynagrodzenie za czas niewykonywania pracy w związku z badaniem oraz, według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych, koszty przejazdu do innej miejscowości.

Badanie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Czas potrzebny na wizytę nie powinien więc powodować utraty wynagrodzenia, jeżeli pracownik nie wykonuje w tym czasie pracy z powodu realizacji obowiązku związanego z badaniem kontrolnym.

Jeżeli placówka medycyny pracy znajduje się w innej miejscowości, pracodawca uwzględnia także koszty przejazdu na zasadach dotyczących podróży służbowych. Nie jest to koszt, który powinien zostać przeniesiony na pracownika. Podstawą rozliczenia kosztów są art. 229 § 6 i § 6¹ Kodeksu pracy.

Wynikiem wizyty jest orzeczenie dotyczące przeciwwskazań do pracy na stanowisku opisanym w skierowaniu. Nie ma jednego ustawowego terminu trwania badania, ponieważ zakres oceny może obejmować dodatkowe konsultacje lub badania. O zdolności do pracy rozstrzyga uprawniony lekarz, a nie sam pracodawca ani pracownik.

Najczęstsze pytania

Po ilu dniach choroby trzeba zrobić badania kontrolne?

Po chorobie trwającej dłużej niż 30 dni, czyli od 31. dnia nieprzerwanej niezdolności do pracy. Badanie musi odbyć się przed dopuszczeniem do pracy.

Czy weekend wlicza się do okresu niezdolności do pracy?

Jeżeli weekend jest objęty tym samym, nieprzerwanym okresem niezdolności do pracy, wlicza się do jego długości. Decydują daty początku i końca niezdolności, a nie liczba dni roboczych.

Czy można dopuścić pracownika bez badań kontrolnych?

Nie, jeżeli choroba trwała dłużej niż 30 dni. Pracodawca nie może dopuścić pracownika do pracy bez aktualnego orzeczenia lekarskiego.

Kto płaci za badania kontrolne po L4?

W całości pracodawca. Obejmuje to koszt badania, wynagrodzenie za czas badania oraz zwrot kosztów przejazdu na zasadach dotyczących podróży służbowych.

To informacja z zakresu prawa pracy i BHP, a nie diagnoza medyczna: o zdolności konkretnego pracownika do pracy na danym stanowisku może orzec wyłącznie uprawniony lekarz medycyny pracy.

Warto przeczytać także: Pomiary środowiska: kiedy wyniki wymagają aktualizacji oceny ryzyka zawodowego oraz Środki ochrony indywidualnej w zakładzie pracy: dobór, przydział i ewidencja.

Źródła

  • Badania lekarskie pracowników — Państwowa Inspekcja Pracy, 2026, art. 229 § 2, § 4, § 6 Kodeksu pracy; strona informacyjna PIP
  • Kto ponosi koszty badań profilaktycznych? — Państwowa Inspekcja Pracy, 2026, art. 229 § 6 i § 6¹ Kodeksu pracy

Tekst został utworzony przy pomocy sztucznej inteligencji (modeli językowych).

Przydał się ten artykuł? Wystaw ocenę od 1 do 5

Ten artykuł nie ma jeszcze ocen.

Redakcja BHP Optima